recept

ekologiskt

Mölnebo

odlingar

Här odlar vi ekologiskt med omsorg och kärlek.

Timjandoftande mangoldstuvning 4 port

 

1 kg mangold (blad och stjälkar)

Ca 1 dl färska timjankvistar

4 vitlöksklyftor

2 msk rapsolja

4 dl crème fraiche

salt och svartpeppar

1 knippe gräslök

 

Skölj mangolden och skär den grovt.

Repa av timjanbladen och hacka dem.

Skala vitlöksklyftorna.

Hetta upp oljan i en stekpanna tills den är riktigt het.

Lägg i mangolden och fräs på hög värme under konstant omrörning i 1-2 minuter.

Fräs i två omgångar så att det inte blir för fullt i stekpannan.

Sänk värmen och lägg all mangold i pannan.

Lägg i timjan, pressa i vitlöken och blanda ner crème fraichen.

Smaka av med salt och peppar.

Låt koka i ett par minuter.

Dra av från plattan och klipp över gräslöken.

Servera med pasta eller färskpotatis. 

 

Basilikasås

 

1 kruka basilika

3-4 vitlöksklyftor

½ dl vit balsamvinäger

1½-2 dl olivolja

 

Mixa allt och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.

 

Salladsdressingar

 

1   Blanda olja, citron och fransk dragon.

 

2   Blanda olja, vinäger, dijonsenap och fransk dragon

 

Hemgjord pesto

 

Hacka basilika tillsammans med persilja, vitlök och pinjenötter. Blanda i olivolja och lite riven parmesanost.

 

Tonfiskpaté

 

1 burk tonfisk i olja

125g smör

Pressad citron efter smak

(salt) och peppar och cayenpeppar (bara lite)

 

Mixas fint i matberedare eller stavmixer.

Tillsätt 4 msk kapris, mixa lätt.

Lägg i skål med gladpack, tätt mot patén, kyl.

 

Dippa grönsaker, bröd eller kex.

 

 

Bruschetta med tomat, oliver och basilika

4 port

 

8 skivor vitt lantbröd

6 tomater

6 stora gröna oliver med kärnor

1 knippe basilika

1 vitlöksklyfta

2 msk balsamvinäger

1 msk olivolja, extra virgin

en nypa strösocker

salt

svartpeppar

Till garnering:  olivolja och riven parmesanost

 

Värm ugnen till 200 grader.

Dela tomaterna, kärna ur dem och finhacka tomatköttet.

Kärna ur och finhacka oliverna.

Strimla basilikabladen och skala och riv vitlöken fint.

Blanda tomater, oliver, basilika och vitlök med vinäger, olivolja, socker, salt och peppar.

Balansera mängderna av salt, syra och socker beroende på hur mogna tomaterna är. Tänk även på sältan från oliverna.

Låt salsan dra i rumstemperatur i ca 30 minuter och sedan rinna av i finmaskig sil eller durksalg.

Rosta bröden i ugnen i ca 5-7 minuter så att de får fin färg. Ta ut dem och lägg på tomatsalsan, droppa över olivolja och strö över riven parmesan.

Lägg på tomat salsan på bröden precis innan de ska serveras så att knaprigheten bevaras.

Tänk på att salsan ska dra i 30 minuter, så planera i god tid.

 

Örtbaguette

 

500 g dinkel fullkornsmjöl

250 g grovt fullkornsrågmjöl

250 g vetemjöl

1 paket jäst

2 tsk mineralsalt

2 ägg

3 msk kallpressad olivolja

1 msk hackade steviablad

3 dl mjölk

2-3 dl vatten (till önskad konsistens)

GÖR SÅ HÄR

Blanda alla torra ingredienser i en

bunke och rör i vätskan tills degen får

en bra konsistens. Knåda därefter in

örtblandning 1 eller 2.

Örtblandning 1

• Basilika

• Timjan

• Vitlök, pressat i en vitlökspress

Örtblandning 2

• Citronmeliss

• Blad från ringblomman

• Selleripersilja

Riv örterna i små bitar och blanda

dem med degen. Du kan också

använda fantasin och testa andra

örter. Pensla gärna baguetterna med

ägg och strö över vallmo- eller linfrön.

Grädda i ugnen på ca 210 grader i

10-15 min.

 

 

Örtsmör

• Ta rumstempererat smör och

blanda i olika hackade örter från

trädgården t.ex. timjan, oregano

och gräslök, eller vitlök, basilika

och persilja.

• Lägg blandningen i folie och rulla

ihop det till en lång korv. Försvaras

i kylskåp.

 

 

Dressing

Jag tillagar också olika dressingar på

gräddfil med hackade örter och några

droppar citronsaft. Blir bäst om det får

stå en stund.

 

 

Färsk tomatsås med örter

4 port

 

4 st tomater, skalade och hackade

1 st rödlök, finhackad

1 msk rapsolja

1 msk honung

1 msk rödvinsvinäger

2 dl grönsaksbuljong (utan smakförstärkare)

1 knippe blandade färska örter

salt

vitpeppar

 

Skålla tomaterna i kokhett vatten, lyft upp dem och dra av skalet. Dela dem i små tärningar.

Skala och hacka löken.

Hetta upp rapsoljan i en kastrull och fräs löken i den nån minut. Tillsätt tomaterna. Späd med buljongen och smaksätt med honung, rödvinsvinäger, salt och vitpeppar. Låt sjuda några minuter.

Hacka örterna grovt och tillsätt dem. Smaka av en sista gång.

 

 

Blommor

 

Vi har många olika blommor. Ätbara till salladen.

Plantor för utplanteing, Snittblommor på friland och vackra buketter.

Grönsaker och örter

Vi odlar och säljer många olika sorters gurkor, flertalet vanliga och ovanliga sallatssorter, mangold, spenat, örter, bönor, lök, paprika, chili, morötter, rödbetor. grönkål, m.m, m.m.

Självklart

 

är vi knutna till KRAV

Mölnebo odlingar

Mölnebo 40

47191 Rönnäng

 

Lars- Erik Lennartsson 0707-774451

Camilla Alm 0707-409772