Skölj mangolden och skär den grovt.
Repa av timjanbladen och hacka dem.
Skala vitlöksklyftorna.
Hetta upp oljan i en stekpanna tills den är riktigt het.
Lägg i mangolden och fräs på hög värme under konstant omrörning i 1-2 minuter.
Fräs i två omgångar så att det inte blir för fullt i stekpannan.
Sänk värmen och lägg all mangold i pannan.
Lägg i timjan, pressa i vitlöken och blanda ner crème fraichen.
Smaka av med salt och peppar.
Låt koka i ett par minuter.
Dra av från plattan och klipp över gräslöken.
Servera med pasta eller färskpotatis.
Mixa allt och smaka av med flingsalt och nymalen svartpeppar.
Värm ugnen till 200 grader.
Dela tomaterna, kärna ur dem och finhacka tomatköttet.
Kärna ur och finhacka oliverna.
Strimla basilikabladen och skala och riv vitlöken fint.
Blanda tomater, oliver, basilika och vitlök med vinäger, olivolja, socker, salt och peppar.
Balansera mängderna av salt, syra och socker beroende på hur mogna tomaterna är. Tänk även på sältan från oliverna.
Låt salsan dra i rumstemperatur i ca 30 minuter och sedan rinna av i finmaskig sil eller durksalg.
Rosta bröden i ugnen i ca 5-7 minuter så att de får fin färg. Ta ut dem och lägg på tomatsalsan, droppa över olivolja och strö över riven parmesan.
Lägg på tomat salsan på bröden precis innan de ska serveras så att knaprigheten bevaras.
Tänk på att salsan ska dra i 30 minuter, så planera i god tid.
GÖR SÅ HÄR
Blanda alla torra ingredienser i en
bunke och rör i vätskan tills degen får
en bra konsistens. Knåda därefter in
örtblandning 1 eller 2.
Riv örterna i små bitar och blanda
dem med degen. Du kan också
använda fantasin och testa andra
örter. Pensla gärna baguetterna med
ägg och strö över vallmo- eller linfrön.
Grädda i ugnen på ca 210 grader i
10-15 min.
Skålla tomaterna i kokhett vatten, lyft upp dem och dra av skalet. Dela dem i små tärningar.
Skala och hacka löken.
Hetta upp rapsoljan i en kastrull och fräs löken i den nån minut. Tillsätt tomaterna. Späd med buljongen och smaksätt med honung, rödvinsvinäger, salt och vitpeppar. Låt sjuda några minuter.
Hacka örterna grovt och tillsätt dem. Smaka av en sista gång.
Här odlar vi ekologiskt med omsorg och kärlek.